Atıktan Zenginliğe Dönüşüm: EAF Cüruflarının Değerlendirilmesi
Ülkemizde her yıl yaklaşık 4 milyon ton Elektrik Ark Fırını (EAF) cürufunun üretilmesine rağmen, büyük bir kısmı doğada depolanarak ekolojik zararlara yol açma potansiyeline sahip bulunuyor. Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Recep Kurtuluş’un Finlandiya’daki Oulu Üniversitesi araştırmacılarıyla ortaklaşa gerçekleştirdiği proje ile demir-çelik üretiminden kaynaklanan EAF cüruflarından metal geri kazanımı, karbon yakalama, ve mineral hammadde eldesi gibi yenilikçi yaklaşımlar geliştirdiler.
Araştırmacılar, farklı kimyasal koşullar ve ses dalgalarının etkisi altında çözündürülme süreçlerini detaylı bir şekilde inceleyerek cürufların geri kazanımı ve çevreye zararlarının azaltılması yönünde yenilikçi bir yaklaşım geliştirdiler. Çalışmanın sonuçları, özellikle Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “Sorumlu Üretim ve Tüketim”, ve “İklim Eylemi” başlıklarına doğrudan katkı sağlıyor.
Yayın Künyesi:
Kurtuluş, R., Khoei, M. A., Cantaluppi, M., & Yliniemi, J. (2025). Effects of combined alkalinity and ultrasonication on element release and structural alteration in EAF slag. Minerals Engineering, 222, 109154. (https://doi.org/10.1016/j.mineng.2024.109154)